Beskrivning
I Chelchele Kebele i Etiopiens Yirgacheffe-region hittar vi kaffebonden – och predikanten – Tibebu Roba, som på 2100 meters höjd driver en 8.298 hektar stor kaffegård ihop med sin fru. Under vårt besök hit under årets skörd så förstod vi snart varför paret är en stor inspiration för områdets andra producenter; deras hängivenhet och omsorg visade sig i alla delar på den extremt välskötta gården. Besöket till familjen Roba var resans absoluta höjdpunkt och det är med stolthet vi nu får rosta deras bärtorkade kaffe (som under tidigare år har vunnit flera tävlingar).
Kaffet har i sin karaktär en bärliknande syrlighet med en mjuk munkänsla. Sötman är hög med smak av litchi, tropisk frukt och med en mjuk fyllighet. Ett riktigt gott kaffe från en inspirerande och visionär producent.
Tibebu odlar mestadels Kurume och Wolisho varieteter på gården. De planteras i sex separata lotter, som är indelade efter plantans ålder och produktivitet. Allt kaffe bearbetas med den bärtorkade metoden där kaffebären sprids ut på upphöjda torkbäddar för att långsamt torka i solen.
Tibebu odlar också så kallad “false banana”, som är grunden i den lokala kosten, och olika typer av bönor som hjälper till att fixera kväve i jorden.
Tibebu studerade teologi innan han odlade kaffe och utöver sin roll som kaffebonde förblir Tibebu en aktiv evangelisk predikant och en stöttepelare för lokalsamhället. Hans fru, som han beskriver som ryggraden i gården, bidrar till deras framgång genom att driva en liten modebutik som stödjer deras ansträngningar.
Tibebu Robas inställning till kaffeproduktion återspeglar hans engagemang för att odla kaffe som är fritt från användning av besprutning eller konstgödsel. Även om han har tagit beslutet att inte längre vara certifierad som ekologisk, förblir hans engagemang för ansvarsfulla jordbruksmetoder orubbligt. Tibebu ger näring åt kaffeplantorna med egentillverkad kompost och anammar hållbara odlingsmetoder i alla steg.
Vikt | 0,25 kg |
---|---|
Land | Etiopien |
Producent | Tibebu Roba |
Region | Yirgacheffe |
Växthöjd | 2100 meter |
Art/Varietet | Kurume, Wolisho |
Processmetod | Bärtorkat |
Torkmetod | Sol på upphöjda bäddar |