Beskrivning
Det är med stolthet vi presenterar denna tvättade SL28 från Wicho Valdés i vår Prime-serie. Detta är ett exceptionellt kaffe som vi är superglada att vi fick tag på i år. Ännu roligare blev det när vi fick veta att det blivit accepterat till den prestigefyllda tävlingen ’Cup of Excellence’! Det här är ett uppfriskande kaffe med klara smaker av björnbär, söt papaya och nypon värdigt guldet på etiketten.
Wicho växte upp med att hjälpa sin pappa på gården och blev tidigt förälskad i kaffe. Efter att ha studerat agronomi återvände han till Santa Isabel 1998. Idag har Wicho tre barn som också tillbringar sina helger och skollov på gården. ”Jag hoppas att de kommer att hitta en kärlek till kaffe, precis som jag gjorde.”
Familjen Valdés värnar om miljön och har avsatt nästan en tredjedel av gården, 88 hektar, till en skog med ceder-, tall- och mahognyträd som skyddar vattenresurser och främjar biologisk mångfald. Resten av gårdens 200 hektar är dedikerad till kaffeproduktion, med en mängd olika kaffesorter tillsammans med Inga-träd, vanliga i Guatemala, som ger skugga och förbättrar jordens kvalitet. Wicho har också ett systematiskt beskärningssätt som förbättrar ventilation och ljus, vilket minskar svampsjukdomar som ’coffee leaf rust’ och behovet av behandlingar.
Sedan slutet av 2021 har Santa Isabel minskat användningen av kemikalier och icke-organiska material. Wicho har etablerat ett labb på gården för att skapa naturliga lösningar som gör kaffeträden mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Tack vare detta behöver han inte längre använda bekämpningsmedel och har halverat användningen av svampmedel. Kaffeträden är nu friskare och kvaliteten förväntas förbättras ytterligare. Under 2024 visade endast 10% av träden tecken på ’coffee leaf rust’, jämfört med 30% året innan.
Efter skörden “pulpas” kaffet och fermenteras i upp till 14 timmar. Det passerar sedan genom en tvätt för att ta bort kvarvarande fruktrester. Därefter sorteras det efter vikt genom kanaler och blötläggs i rent vatten i 24 timmar. Bönorna soltorkas i 7–10 dagar tills de når 30 % luftfuktighet. Därefter flyttas de till ett växthus för att torka färdigt på upphöjda bäddar i 15–30 dagar.
Ursprung: Cobán, Guatemala
Producent: Wicho Valdés
Gård: Santa Isabel
Altitud: 1600 m.ö.h
Varietet: SL28
Processmetod: Tvättat
Smaker: En uppfriskande kaffe med klara smaker av björnbär, söt papaya och nypon